събота, 10 февруари 2018 г.

Розмаринът екзотичното разстение полезно за целия организъм на човека.



 

Резултат с изображение за снимки на розмаринСъс средиземноморски произход, гористият цитрусоподобен аромат на розмарина краси градини, кухни и аптеки в целия свят. Чудесна билка с наименования като „Роса от  морето“ и “ Старец“, розмаринът е свързван с ментата и прилича на лавандула, с листа като плоски борови иглички, докоснати със сребро.

Розмаринът е една от онези билки, които могат да се използват за хиляди неща. Той е изключително издържлив и следователно, лесен за отглеждане вкъщи или навън. Вкъщи изисква много светлина, но не прекалено много топлина и влажност на въздуха. Напръсквайте растението с вода няколко пъти на седмица. Добавяйте цял стрък в зеленчукови супи за наситен и уникален вкус.

Когато купувате розмарин, пресният е за предпочитане, защото е по-нежен в сравнение с по-острата и пикантна изсушена форма. Пресният розмарин може да се съхранява в хладилник в торбичка със зип-затваряне за няколко седмици. Изсушеният розмарин трябва да се съхранява в херметически затворени кутии на тъмно, студено и сухо място, за да се запази няколко месеца.

За  да си направите свое собствено олио с екстракт от розмарин, сложете един-два стръка от напълно изсушени розмаринови листа в стъклен буркан, напълнете до горе със зехтин, сложете капачката и разклатете леко. Съхранявайте на топло, тъмно място за две седмици, прецедете и след това просто излейте отново във стъкления буркан. Използвайте ¼ чаша за ароматна баня или смесете с балсамов оцет, за да залеете салатата с един вкусен дресинг.

Ползи за здравето от розмарина

От векове, една от най-честите употреби на розмарина в медицината  е за подобряване на паметта, не само за овкусяване на храната. Тази подправка, и по-специално цветните върхове, съдържа антибактериална и антиоксидантна розмаринова киселина, както и есенциални масла като цинеол, камфен, борнеол, борнил ацетат, и α-пинен, за които се знае, че имат противовъзпалителни, антигъбични и антисептични свойства.

Повечето рецепти изискват няколко чаени лъжички розмарин, а не 100 гр. Същото количество осигурява 16% от дневнита нужда от витамин А за неутрализиране на свободните радикали – антиоксидантни свойства, предпазване на зрението, здрава кожа  и мукозни мембрани, и повишена защита от рак на устата и  белите дробове. Предимно известен с борбата с инфекциите, съдържащият се витамин С синтезира колаген – протеин, необходим за оптимални кръвоносни съдове, органи, кожа и кости.

Манган, друг от най-важните минерали в розмарина, играе значителна роля като антиоксидант в тялото – специално подпомогната от неговия кофактор супероксид дисмутаза – свързана с намаляване на риска за развитие на  рак, по-специално рак на гърдата.

Розмаринът също съдържа желязо (съставна част на хемоглобина в червените кръвни клетки, определящ количеството кислород, което кръвта ще пренесе) и калий (компонент в клетките и телесните течности, който помага за контрола на сърдечната честота и кръвното налягане). Има също така и фибри, мед, калций и магнезий и изобилие от витамини от група В, като пантотенова киселина, пиридоксин, рибофлавин, фолати, полезни за синтеза на ДНК и за жените непосредствено преди зачеването, които спомагат за предотвратяване на дефекти на невралната тръба при новородени.

Изсушената версия на розмарин е по-концентрирана и предлага малко повече от всичко: 93 калории, 12 грама фибри и 45% от дневната стойност на желязо, 35% от калция, 29% от витамин С и 18% от витамин A необходимо всеки ден.

Резултат с изображение за снимки на продукти тиандеРозмарин се съдържа и в много от продуктите на компания ТианДе ето и някои от:кремове за омекотяване на кожата, болкоуспокояващи и стимулиращи кръвообращение, продукти за женско здраве. За повече информация пиши или се обади 0896807591.



Няма коментари:

Публикуване на коментар