Розмаринът е една от онези билки, които могат да се използват за хиляди неща. Той е изключително издържлив и следователно, лесен за отглеждане вкъщи или навън. Вкъщи изисква много светлина, но не прекалено много топлина и влажност на въздуха. Напръсквайте растението с вода няколко пъти на седмица. Добавяйте цял стрък в зеленчукови супи за наситен и уникален вкус.
Когато купувате розмарин, пресният е за предпочитане, защото е по-нежен в сравнение с по-острата и пикантна изсушена форма. Пресният розмарин може да се съхранява в хладилник в торбичка със зип-затваряне за няколко седмици. Изсушеният розмарин трябва да се съхранява в херметически затворени кутии на тъмно, студено и сухо място, за да се запази няколко месеца.
За да си направите свое собствено олио с екстракт от розмарин, сложете един-два стръка от напълно изсушени розмаринови листа в стъклен буркан, напълнете до горе със зехтин, сложете капачката и разклатете леко. Съхранявайте на топло, тъмно място за две седмици, прецедете и след това просто излейте отново във стъкления буркан. Използвайте ¼ чаша за ароматна баня или смесете с балсамов оцет, за да залеете салатата с един вкусен дресинг.
Ползи за здравето от розмарина
От векове, една от най-честите употреби на розмарина в медицината е за подобряване на паметта, не само за овкусяване на храната. Тази подправка, и по-специално цветните върхове, съдържа антибактериална и антиоксидантна розмаринова киселина, както и есенциални масла като цинеол, камфен, борнеол, борнил ацетат, и α-пинен, за които се знае, че имат противовъзпалителни, антигъбични и антисептични свойства.
Повечето рецепти изискват няколко чаени лъжички розмарин, а не 100 гр. Същото количество осигурява 16% от дневнита нужда от витамин А за неутрализиране на свободните радикали – антиоксидантни свойства, предпазване на зрението, здрава кожа и мукозни мембрани, и повишена защита от рак на устата и белите дробове. Предимно известен с борбата с инфекциите, съдържащият се витамин С синтезира колаген – протеин, необходим за оптимални кръвоносни съдове, органи, кожа и кости.
Манган, друг от най-важните минерали в розмарина, играе значителна роля като антиоксидант в тялото – специално подпомогната от неговия кофактор супероксид дисмутаза – свързана с намаляване на риска за развитие на рак, по-специално рак на гърдата.
Розмаринът също съдържа желязо (съставна част на хемоглобина в червените кръвни клетки, определящ количеството кислород, което кръвта ще пренесе) и калий (компонент в клетките и телесните течности, който помага за контрола на сърдечната честота и кръвното налягане). Има също така и фибри, мед, калций и магнезий и изобилие от витамини от група В, като пантотенова киселина, пиридоксин, рибофлавин, фолати, полезни за синтеза на ДНК и за жените непосредствено преди зачеването, които спомагат за предотвратяване на дефекти на невралната тръба при новородени.
Изсушената версия на розмарин е по-концентрирана и предлага малко повече от всичко: 93 калории, 12 грама фибри и 45% от дневната стойност на желязо, 35% от калция, 29% от витамин С и 18% от витамин A необходимо всеки ден.


Няма коментари:
Публикуване на коментар